За курса
Онлайн курса по нутрициология предлага практични видео лекции от сертифицирания нутриционист Мария Афа. Провежда се във поверителни фейсбук групи, към които участниците се добавят след записването им в него. Курсистите могат да задават въпроси към Мария по време на обучението им. Обикновено материалът се покрива в рамките на 6 месеца. След завършването на 8-те модула, получавате сертификат по нутрициология.
Курсът е създаден през 2019 година и вече е помогнал на десетки хора да придобият здравословни навици, здравна грамотност и професионални умения и реализация!
Плащането на курса се извършва по банков път – еднократно 1200 лв или две вноски по 600 лв.
За въпроси и записвания: 0886430340
ПРОГРАМА НА КУРСА ПО НУТРИЦИОЛОГИЯ
Курсът е разделен на 8 модула. Започва се от 1-ви модул и след приключване на лекциите, курсистите минават тест и практични задачи, за да бъдат допуснати до следващия модул.
МОДУЛ 1: Основи на диетологията
1. Анатомия и как работи тялото
2. Общи принципи, същност и значение
3. Хранителни вещества – микро и макро нутриенти
4. Балансирано хранене. Рационално хранене
5. История на диетите
Обмяна на веществата
1. Анаболизъм – пластичен обмен
2. Катаболизъм – енергиен обмен
3. Калорийност на дневното хранене
4. Физическа активност
5. Типове енергообмен
Получавате:
– систематизирани знания по посочените теми
– умения да пресмяатате разхода на калории по различните видове дейности
– умения да определите дневната нужда от калории
МОДУЛ 2
1- Белтъчини – значение и роля в храненето
2- Мазнини
– липиди – роля и значение, ползи
– трансмазнини
3. Въглехидрати
– прости и сложни. Гликемичен индекс
– гликемично натоварване
– въглехидрати за отслабване
Получавате:
– подробна информация
– умения да определяте хранителната стойност на даден продукт
– умения за оценка на гликемичния индекс и калоричност на продуктите
МОДУЛ 3
1. Нутрициолигия – определение, история
2. Хранителни Добавки, класификация
3. Витамини и минерали
– значение за тялото, източници
4. Антиоксиданти
5. Вода
6. РН-баланс, хомеостаза
7. ХД – здраве, отслабване, подмладяване, красота
7. Чистене на организма
8. Физически натоварвания за отслабване
9. ХД при физически натоварвания
Получавате:
– умения за преценка на състоянието на замърсеност на тялото
– препоръки към клиента – за изчистване и за хранене, за клетъчно хранене и детокс
МОДУЛ 4
1. Лечебно хранене при различни заболявания
– алергия
– на стомашно-чревния тракт (язви, гастрити, на жлъчката, колит, запек, чернодробни)
– на дихателната система
– на пикочо-половата система
– остри инфекциозни
– нервна система
– в различни възрасти
2. Детско хранене
– 0-3 години
– 3-6
– 7-10
– 11-13
– 14-17
Получавате:
– практически знания според диетологията
– умения за грамотно консултиране на клиента с назначена диета и постигане на желаните от него резултати
МОДУЛ 5
1. Функция и значение на мастната тъкан – причини за излишното тегло
2. Затлъстяване
– определение, класификация, типове фигури, определяне на индекса на маса на тялото
– Целулит – теория и начини за премахване
– Правила за стабилна корекция на теглото и формиране на фигурата
3. Хранене, ХД и спорт
– Хранене
– ХД (хранителни добавки)
Получавате:
– знания за затлъстяването,
– изясняване на причините за излишното тегло и целулита
– знания за храненето и дохранването в спорта
– умения за работа с клиента и изясняване на причините, получаване на стабилни резултати
МОДУЛ 6
1. Метаболитен синдром
2. Захарен диабет
3. Цялата истина за природните и изкуствените заместители на захарта
4. Щитовидна жлеза и отклонения – хипо и хипер функция (автоимунен тиреодит), Хашимото,
5. Хормонален баланс – всичко, което никъде другаде няма да срещнете като информация, но пък безотказно работи
Получавате:
– базови знания за ендокринната патология
– особености на храненето на клиенти с ендокринни отклонения
– тактика на работа с такива клиенти
– правилен рацион при различните състояния
– пресмятане на хлебните единици и инсулиновата терапия
– умения за успешно помагане на тези клиенти до желания резултат
МОДУЛ 7
1. Хранене
– закуска и похапване
– етикети на продуктите
– алгоритъм на работа с клиента за отслабване
2. Хранителна пирамида и въпроси
– смятане на калории и дневна необходимост от макронутриенти
– рационално хранен и дневно меню
– Фармацевтични препарати и физиотерапевтични процедури
– ХД и какво да знаем за тях
Получавате:
– принципи на правилното хранене
– варианти на различни програми
– определяне на идеалното тегло по таблици
– изработване на меню за постигане на дадената цел
– оценка на стадиите на промяна на тялото и отслабването
– подбор на правилната храна за конкретния човек
– дохранване с ХД и критерии за избор на ХД
МОДУЛ 8
1.Психоемоционална подкрепа на клиента
– желание – цел – резултат
– правила за стабилен резултат
– исторически аспекти на отслабването и кой решава кое е правилно за нас
– психология на отслабването
– значение на храната и храненето