Нутрициология

Uncategorized
Списък с желания Share
Share Course
Page Link
Share On Social Media

За курса

Онлайн курса по нутрициология предлага практични видео лекции от сертифицирания нутриционист Мария Афа. Провежда се във поверителни фейсбук групи, към които участниците се добавят след записването им в него. Курсистите могат да задават въпроси към Мария по време на обучението им. Обикновено материалът се покрива в рамките на 6 месеца. След завършването на 8-те модула, получавате сертификат по нутрициология.

Курсът е създаден през 2019 година и вече е помогнал на десетки хора да придобият здравословни навици, здравна грамотност и професионални умения и реализация!

 

Плащането на курса се извършва по банков път – еднократно 1200 лв или две вноски по 600 лв.

За въпроси и записвания: 0886430340 

 

ПРОГРАМА НА КУРСА ПО НУТРИЦИОЛОГИЯ

Курсът е разделен на 8 модула. Започва се от 1-ви модул и след приключване на лекциите, курсистите минават тест и практични задачи, за да бъдат допуснати до следващия модул.

 

МОДУЛ 1: Основи на диетологията

1. Анатомия и как работи тялото
2. Общи принципи, същност и значение
3. Хранителни вещества – микро и макро нутриенти
4. Балансирано хранене. Рационално хранене
5. История на диетите
Обмяна на веществата
1. Анаболизъм – пластичен обмен
2. Катаболизъм – енергиен обмен
3. Калорийност на дневното хранене
4. Физическа активност
5. Типове енергообмен
Получавате:
– систематизирани знания по посочените теми
– умения да пресмяатате разхода на калории по различните видове дейности
– умения да определите дневната нужда от калории

МОДУЛ 2
1- Белтъчини – значение и роля в храненето
2- Мазнини
– липиди – роля и значение, ползи
– трансмазнини
3. Въглехидрати
– прости и сложни. Гликемичен индекс
– гликемично натоварване
– въглехидрати за отслабване
Получавате:
– подробна информация
– умения да определяте хранителната стойност на даден продукт
– умения за оценка на гликемичния индекс и калоричност на продуктите

МОДУЛ 3
1. Нутрициолигия – определение, история
2. Хранителни Добавки, класификация
3. Витамини и минерали
– значение за тялото, източници
4. Антиоксиданти
5. Вода
6. РН-баланс, хомеостаза
7. ХД – здраве, отслабване, подмладяване, красота
7. Чистене на организма
8. Физически натоварвания за отслабване
9. ХД при физически натоварвания
Получавате:
– умения за преценка на състоянието на замърсеност на тялото
– препоръки към клиента – за изчистване и за хранене, за клетъчно хранене и детокс

МОДУЛ 4
1. Лечебно хранене при различни заболявания
– алергия
– на стомашно-чревния тракт (язви, гастрити, на жлъчката, колит, запек, чернодробни)
– на дихателната система
– на пикочо-половата система
– остри инфекциозни
– нервна система
– в различни възрасти
2. Детско хранене
– 0-3 години
– 3-6
– 7-10
– 11-13
– 14-17
Получавате:
– практически знания според диетологията
– умения за грамотно консултиране на клиента с назначена диета и постигане на желаните от него резултати

МОДУЛ 5
1. Функция и значение на мастната тъкан – причини за излишното тегло
2. Затлъстяване
– определение, класификация, типове фигури, определяне на индекса на маса на тялото
– Целулит – теория и начини за премахване
– Правила за стабилна корекция на теглото и формиране на фигурата
3. Хранене, ХД и спорт
– Хранене
– ХД (хранителни добавки)
Получавате:
– знания за затлъстяването,
– изясняване на причините за излишното тегло и целулита
– знания за храненето и дохранването в спорта
– умения за работа с клиента и изясняване на причините, получаване на стабилни резултати

МОДУЛ 6
1. Метаболитен синдром
2. Захарен диабет
3. Цялата истина за природните и изкуствените заместители на захарта
4. Щитовидна жлеза и отклонения – хипо и хипер функция (автоимунен тиреодит), Хашимото,
5. Хормонален баланс – всичко, което никъде другаде няма да срещнете като информация, но пък безотказно работи
Получавате:
– базови знания за ендокринната патология
– особености на храненето на клиенти с ендокринни отклонения
– тактика на работа с такива клиенти
– правилен рацион при различните състояния
– пресмятане на хлебните единици и инсулиновата терапия
– умения за успешно помагане на тези клиенти до желания резултат

МОДУЛ 7
1. Хранене
– закуска и похапване
– етикети на продуктите
– алгоритъм на работа с клиента за отслабване
2. Хранителна пирамида и въпроси
– смятане на калории и дневна необходимост от макронутриенти
– рационално хранен и дневно меню
– Фармацевтични препарати и физиотерапевтични процедури
– ХД и какво да знаем за тях
Получавате:
– принципи на правилното хранене
– варианти на различни програми
– определяне на идеалното тегло по таблици 
– изработване на меню за постигане на дадената цел
– оценка на стадиите на промяна на тялото и отслабването
– подбор на правилната храна за конкретния човек
– дохранване с ХД и критерии за избор на ХД

МОДУЛ 8
1.Психоемоционална подкрепа на клиента
– желание – цел – резултат
– правила за стабилен резултат
– исторически аспекти на отслабването и кой решава кое е правилно за нас
– психология на отслабването
– значение на храната и храненето

Show More

What Will You Learn?

  • Сертификат по нутрициология

Course Content